Op een willekeurige avond in juni werd ik verrast door een mailtje met een link naar Marktplaats. Er werd een glas-in-loodraam aangeboden: St. Martinus en de bedelaar.

Het raam was gedateerd ‘1936’ en ondertekend door Piet Clijsen en Karel van Mijnsbergen.

Uiteraard de aanbieder gebeld en gevraagd wat hij van het raam wist te vertellen.

Jaren geleden heeft hij het raam gekocht – voor het bedrag van € 250,00 – van een particuliere verzamelaar van Martinus memorabilia. Volgens deze bron kwam het raam uit een Tilburgse kerk. Helaas is de man overleden en kan langs die weg niets meer over het raam worden achterhaald.

 

Gelet op de datering en de ondertekening is het raam gemaakt in dezelfde periode als de ramen in Bergen op Zoom (De Maagd), toen Piet Clijsen intensief samenwerkte met Karel van Mijnsbergen. In het speciaal gebouwde atelier bovenop het pand van Karel van Mijnsbergen leerde Piet Clijsen alles over het ‘zetten’ van glas-in-lood ramen; aan de hand van de werktekening in vorm gesneden glasstukken vastzetten in loodstrips, waardoor het raam ontstaat. 

Wellicht was het raam van St. Martinus en de bedelaar een soort van proefraam, waarmee Piet Clijsen liet zien het ‘zetten van een raam’ machtig te zijn?