In het persoonlijke archief van Piet Clijsen zit een reeks foto’s van en korte notities over Knox Presbyterian Church in Ottawa. Al dat materiaal geeft de indruk dat het is verzameld om een indruk te krijgen van de kerk. Dat impliceert dat Piet Clijsen blijkbaar gevraagd is om een ontwerp te maken voor één of meerdere ramen.

 

 

Dat klopt ook, maar er is meer. Dat vraagt om enige uitleg.

Bob Karn is degene die me enorm geholpen heeft om foto’s te krijgen van de 26 ramen in St. Mathews Lutheran Church, Kitchener, Ontario, Canada. Vervolgens heeft hij hulp toegezegd bij het vinden van andere ramen, o.a. die in Knox Presbyterian Church, Ottawa, Canada. Omdat familie in Ottawa woont is het tijdens een familiebezoek zelfs mogelijk langs de kerk te gaan; dit jaar is zo’n bijeenkomst gepland.

Vooruitlopend daarop bezocht hij de site van de kerk en keek de video die daarop te zien was over de kerk. Daarin werd het verhaal van de ramen uitgelegd (vanaf plusminus 6’30”).

En zo ging het dus.

Door het bestuur van de kerk werden twee glazeniers, Piet Clijsen én de Schot William Wilson, gevraagd om een ontwerp te maken: de meest gewaardeerde zou winnen en de opdracht krijgen; Wilson won.

Géén ramen van Piet Clijsen in de kerk in Ottawa. Wel is het mogelijk dat het gemaakte ontwerp is gearchiveerd en dus is terug te zien.