‘Ik neem aan dat je deze kent’ schreef Caspar Dingjan, die al zoveel van het werk van Piet Clijsen heeft gevonden, dit keer. Nee dus, ik kende het niet en was wederom blij verrast. Overigens ook met alle informatie die schrijfster Marilou Nillesen (Brabants Historisch Informatie Centrum, BHIC) erover beschreef in haar bijdrage:

“Een ingetogen tafereel, vastgelegd in glas in lood, met onder meer drie torens, een draak en een koe.”

Jarenlang hing het bij Eduard van Voorst tot Voorst, burgemeester van Tilburg in de naoorlogse jaren. Dit kleinood dook na een verhuizing onlangs op bij zijn kleinzoon Coen van Loon…..”

De raampjes, gemaakt in een oplage van 38 stuks, werden uitgereikt aan mensen die zich in de aanpak van de pokkenepidemie bijzonder verdienstelijk hadden gemaakt. De toenmalige burgemeester Van Voorst tot Voorst was als verantwoordelijk bestuurder er daar één van.

Volgens de overlevering heeft het jarenlang in zijn werkkamer gehangen. Door toeval werd het raampje herontdekt toen kleinzoon Coen van Loon ging verhuizen. Helaas weten we niet waarheen en blijft de locatie een geheim.

Alhoewel het raampje niet is gesigneerd is het overduidelijk door Piet Clijsen ontworpen en in zijn atelier gemaakt: de symbolen zijn identiek aan die ook zijn gebruikt in het oorspronkelijke herinneringsraam dat in het gemeentehuis staat.