Hieronder een foto van een verloren raam, maar niet echt want de foto staat er, in zwart-wit. Toch is het verloren omdat de foto niet het echte raam laat zien want dat is in kleur.

 

 

In 1994 werd een inventarisatie uitgevoerd van het raam, met als titel De Kruisvinding, in het Kruisherenklooster. In de beschrijving staat duidelijk:

“Hoofdkleuren: nuances van blauw, geel en oranje.”

Om onduidelijke redenen is de foto echter zwart-wit.

Kon het raam niet gesitueerd worden en gebruikte men daarom een beschikbaar fotootje in zwart-wit? Nee, want volgens de beschrijving is het raam aangetroffen in de ‘kamer van de prior’ (zie plattegrond links: rode pijl).

Verder op in de beschrijving staat vervolgens:

 Toestand

  • niet gecontroleerd

 

In 1994 is er geen raam gezien en een bestaande foto gebruikt.

Verder wordt voor informatie over het raam verwezen naar een boek van
Scheen 1969, p.216.. Kleurencamera’s waren destijds (jaren ’60) nog geen gemeengoed. Daarom is het zéér wel mogelijk dat Scheen een zwart-wit foto heeft gemaakt of laten maken en dat die nu is gebruikt om de inventarisatie van 1994 te illustreren.

Contacten met de school hebben niets opgeleverd: geen raam te vinden. Wellicht is de verklaring ook daarvoor simpel. De oorspronkelijke school is sinds de jaren ’50 flink en meerdere keren verbouwd. De kans is groot dat het raam is meegenomen, werd beschadigd en is weggegooid.