Wouw (Brabants: Wów) is een dorp in de gemeente Roosendaal, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het dorp ligt tussen de plaatsen Roosendaal en Bergen op Zoom. Tot 1997 was Wouw het voornaamste dorp van de voormalige gelijknamige gemeente. Hieronder vielen ook de kerkdorpen Heerle, Moerstraten en Wouwse Plantage.

De ontwikkeling van Wouw geschiedt relatief snel gedurende het einde van de Hoge Middeleeuwen en al in 1277 wordt het bestaan van een kerk vermeld, in 1304 gevolgd door de oprichting van een zelfstandige parochie. In deze tijd wonen er in de regio waarschijnlijk rond de 3000 mensen, verspreid over de dorpen Wouw, Nispen, Roosendaal en twintig gehuchten.[8] In 1287 werd na het overlijden van de Heer van Breda het gebied verdeeld, waardoor Wouw onder het bestuur van Bergen op Zoom ging vallen. In 1342 wordt voor het eerst gesproken over het kasteel van Wouw, een waterburcht gebouwd in opdracht van de heren van Bergen op Zoom.

De inwoners van de heerlijkheid Wouw bezaten, op de tolvrijheid na, weinig privileges. Wel was er sprake van een grote kerkgemeenschap, wat ervoor zorgde dat er aan het einde van 15e eeuw begonnen werd met de bouw van een groot gotisch kerkgebouw, de huidige Sint Lambertuskerk.

Bron: Wikipedia