Als oud-leerling ken ik het raam van Piet Clijsen mijn hele schoolgaande leven. Als eerste klasser was ik wel een beetje trots maar vond het zeker niet leuk als medeleerlingen er  opmerkingen over maakten, wat gelukkig maar sporadisch gebeurde.

Op 6 juni 2019 zag ik het raam weer teug. Inmiddels was ik volop bezig met mijn zoektocht en ging samen met vrienden naar ‘mijn oude school’ om er foto’s van te maken; om meerdere redenen een emotioneel weerzien. Achteraf vond ik dat bevestigd door het enorme aantal foto’s dat ik had gemaakt van dat ene maar prominente raam op het plateau halfweg de trap naar de eerste verdieping.

 

 

In de centrale hal zijn er twee trappen in tegengestelde richting (omhoog en omlaag) naar en van de eerste verdieping met de docentenkamer. Halfweg is een plateau, waarvandaan de trap verder omhoog gaat; aan de andere kant wordt het begrensd door het gedenkraam van Piet Clijsen, dat normaal gebruikmaakt van het licht van de aangrenzende speelplaats.

Op 29 oktober 1949 werd, tijdens het gouden feest van de school – 1899/1949 – namens de oud-leerlingen het gedenkraam aangeboden. Daarmee wilde men de herinnering levendig houden aan 22 Odulphianen die voor het vaderland waren gevallen.

In de loop van de tijd werd ontdekt dat er 22 namen op het raam stonden maar 24 in het betreffende gedenkboek. Daarnaast sneuvelden er nóg drie Odulphianen in militaire conflicten waarin Nederland betrokken was. Toen in 2009 het raam werd gerestaureerd werden de ontbrekende namen alsnog toegevoegd.

Op het raam staan diverse personen afgebeeld, onder andere een Duitse soldaat. Hij is afgebeeld zonder ogen.

Op de vliering van ons huis in de Lange Nieuwstraat stonden allerlei schilderijen. Op enkele daarvan was hetzelfde gedaan. Desgevraagd legde Piet Clijsen uit dat door ogen mensen ontstaan.

Met dank aan Gerard de Laat, beheerder van het schoolarchief.