In het archief van Piet Clijsen zat een krantenbericht uit 1953. Daarin werd melding gemaakt van 26 glas-in-lood ramen die door Piet Clijsen voor de net geopende kerk waren gemaakt. Door alle informatie in het bericht zou het een makkie worden de ramen te vinden. Helaas bleek dat in de werkelijkheid iets lastiger. D

Dan, op een dag, ontving ik het bericht waarop ik zo vurig hoopte:

Good day Leo,

 I am happy to tell you that you have found the St. Matthews Lutheran Church from the article! 

 All my best, Leanne

Omdat ik niet alleen om foto’s vroeg, maar ook om eventuele correspondentie over de ramen verwees ze me naar de archivaris van de kerk. Helaas had die geen computer én kwam slechts sporadisch in de kerk.

Gelukkig bracht Leanne me in contact met Bob Karn, al jaren actief betrokken bij de kerk. Hij bleek niet alleen zéér bereid me te helpen met mijn zoektocht maar had als amateurfotograaf honderden foto’s gemaakt van de ramen. Voor deze pagina is daarom voornamelijk geput uit zijn fotobestand; in voorkomende gevallen heeft Bob ook nog actuele foto’s gemaakt.

Met dank aan: Bob Karn, voor alle hulp, foto’s en allerlei aanvullende informatie; Leanne voor haar bemiddelende rol.

Inkijk in het nieuwe gedeelte van de kerk (sinds 1951)

Opvallend is het grote aantal ramen: 26, volgens het krantenartikel. Aanvankelijk kregen we foto’s van 18 ramen; volkomen duidelijk dat het ramen van Piet Clijsen waren. Navraag leverde nog eens 4 ramen op waardoor de teller op 22 kwam; alhoewel geen kunsthistoricus had ik zo mijn twijfels of stijlkenmerken voldoende overeenkwamen. Omdat er blijkbaar nog steeds 4 ramen ontbraken nog maar eens gevraagd. Tot mijn grote voldoening vond Bob weer 4 ramen, die voldeden aan de stijl van Piet Clijsen. De 26 ramen zijn gevonden en de logica gebied dat ze alle 26 door Piet Clijsen zijn gemaakt. Jammer is dat Piet Clijsen geen van de ramen heeft gesigneerd. Ze kunnen niet anders dan van hem zijn, maar je zou graag het levende bewijs daarvan hebben door middel van een handtekening.

Op alle ramen staan één of meerdere namen. Door of namens die mensen zijn de ramen gedoneerd.

De ramen van Piet Clijsen staan allemaal in het nieuwe gedeelte van de kerk, dat er sinds 1951 aan is toegevoegd.

Een korte uitleg:  op de foto bovenaan de pagina is het dwars geplaatste deel met het rode dak gebouwd in 1914. Verder naar achter is het ‘grijze’ dak zichtbaar van het nieuwe gedeelte (1951) waarin alle ramen van Piet Clijsen staan.