De ramen dateren van het begin van WO II (1941). Kerkbesturen hadden weinig financiële middelen voor het verlenen en financieren van opdrachten. Piet Clijsen zal het waarschijnlijk hebben ontbroken aan teken- en andere materialen, gereedschappen, soorten glas in velerlei soorten en kleuren.

Piet Clijsen huurde pas vanaf 1946 formeel zijn eigen atelier in de Locomotiefstraat in Tilburg. Aan het begin van de oorlog gebruikte hij een provisorische werkplaats achter op de plaats van het woonhuis aan de Lange Nieuwstraat. Er stond vooral heel veel én door elkaar én een grote oven voor het branden van glas, zo denk ik me te herinneren. Wat er zeker niet stond was de enorme voorraad glas, waarop hij later zo trots was.

De ramen in de St. Johannes de Doperkerk in Balgoij waren voor ons onbekend en daarom een ontdekking. We zagen ze voor het eerst op de site: Kerkramen tussen Maas en Waal.

Door de Historische Vereniging Tweestromenland is in het verlengde daarvan een informatieve en professionele brochure ontwikkeld: Kerkramen in de gemeente Wijchen. Daarin een uitgebreide beschrijving van o.a. de kerk en de ramen.

Website en foto’s zijn gemaakt door: Jo Bormans.

Lees Verhalen > ‘De ontdekking van de ramen in Balgoij’.