In dit overzicht van ramen worden ook particuliere opdrachten opgenomen. Allereerst is op dit moment niet te vermoeden om hoeveel ramen het dan gaat. Bovendien is het werk van Piet Clijsen, dus hoort het erin thuis, toch?

Sinds 1799 woont de familie de Vocht aan de Markt in Bladel. In 1925 werd de oorspronkelijke herberg voortgezet als meubel- en manufacturenwinkel. De zusters de Vocht, van de orderbevestiging, woonden er samen met hun familie.
Tussen de gang en de huiskamer zat een gammel glas-in-loodraam waarvan de vader van de huidige bewoner besloot dat het moest worden vervangen. De ‘zusters’, die gingen verhuizen naar een eigen woning, zorgden daarvoor en schonken het raam als dank voor hun inwoning.
De bijen symboliseren ‘nijverheid’, verzamelen immers continu honing uit bloemen om die op te slaan in de honingraten: arbeid loont, is wellicht ook een treffende samenvatting.
Bron foto: Heemkunde Bladel
Door verhuizingen werd het raam regelmatig verplaatst. De laatste keer na overlijden van moeder en de huidige bewoner het raam ‘lootte’ bij de verdeling. Helaas viel het raam en raakte flink beschadigd. Na de restauratie is het als voorzetraam geplaatst in de bijkeuken, waar het een echte blikvanger is als de verlichting erachter aan is.
Dit is een bijzonder raam met een opvallende geschiedenis. Allereerst was het redelijk makkelijk om de familie te vinden. Daarnaast is het raam nog te zien, zelfs in een prima staat omdat het is gerestaureerd. Tot slot kent de familie het verhaal van het raam, alhoewel die ene vraag nog niet is beantwoord: wie is de ontwerper van het raam: kunstzinnige tante Frieda, waarvan sprake is in de familie, of glazenier Piet Clijsen?