Waarschijnlijk kennen weinig Tilburgers de naam van de voormalige kerk aan de Ringbaan West, vlakbij de kruising met de centraal gelegen Bredaseweg. Op zoek naar de ramen van Piet Clijsen hoorde ik, inmiddels een ruime zeventiger, de naam voor het eerst.

De kerk, gewijd in 1922, is in 2016 gesloten en heeft inmiddels een andere bestemming. De dag voor de akte zou passeren bij de notaris bezocht ik de kerk om er foto’s te maken.

Toen de deur openging werd ik overvallen door een grote lege ruimte. Alle banken waren weg, net als alle opsmuk van religieuze rekwisieten. Dit was geen kerk meer, slechts een open vloer die het me makkelijker maakte om mijn ding te doen: me verwonderen, genieten en foto’s maken. Bijna rondom waren grote indrukwekkende ramen te zien waarvan die aan de zijkant door Piet Clijsen zijn gemaakt.

Feitelijk gaat het om 8 grote ramen – gemaakt in 1948 – 4 aan elke kant van de kerk: verschijning van het H. Hart aan M. Alacoque; Annunciatie; H. Huisgezin; sterfbed van Jozef; verrezen Christus verschijnt aan Maria; Noli me tangere (‘raak me niet aan’); Hemelvaart en tenslotte het sterfbed van M. Alacoque. Onder de voorstellingen banderolles met de beloften aan het H. Hart.

Een gezondheidscentrum of iets dergelijks wordt de nieuwe bestemming van het gebouw en ‘de ramen worden gehandhaafd’, volgens de bron-met-sleutel die me toegang had gegeven. Een geruststellende gedachte.