“Tussen 1952 en 1957 werd in Amersfoort het Kruisherenklooster met kerk en het bijbehorende college gebouwd. Het klooster kreeg de naam van haar beschermheilige Sint Helena die volgens de overlevering het Heilig Kruis terugvond waaraan Jezus gestorven was. Zij was de moeder van de Romeinse keizer Constantijn de Grote waarnaar het college werd vernoemd. Klooster en college samen vormden het ‘Constantinianum’.”

 

Architect Jos Schijvens schonk het raam aan de Kruisheren ter gelegenheid van de voltooiing van de bouw van de klooster, kerk en college.

Destijds hing het in de kamer van de prior. Nadat in 1999 de Kruisheren het klooster hebben verkocht heeft er een flinke verbouwing plaatsgevonden en is het gebouw omgetoverd tot een Leerhotel én Het Nieuwe Eemland gymnasium..

Op zoek naar het originele raam kregen we, met het nodige geluk, iemand aan de telefoon die toegang had tot die ruimte: helaas was er geen raam meer.

In januari 1994 werd dit raam geïnventariseerd. Volgens de inventarisatie zijn de hoofdkleuren van het raam: nuances van blauw, geel en oranje. Nu het raam niet meer is aangetroffen rest ons slechts een zwart-wit foto ervan.

 

De Heilig Kruisvinding is de terugvinding van het kruis waaraan Jezus gestorven zou zijn.

Volgens de overlevering ontdekte Helena van Constantinopel, de moeder van keizer Constantijn, omstreeks het jaar 325 tijdens een rondreis door Palestina een grot waarin ze drie houten kruisen aantrof, de kruisvinding. Om onbekende redenen wist Helena dat een van de drie het kruis was waaraan Jezus was gestorven.

Om vast te stellen welk kruis het Ware Kruis was, liet ze een zieke vrouw komen die beurtelings op elk van de drie kruisen ging liggen. Bij de eerste twee gebeurde er niets, maar toen de vrouw op het derde kruis ging liggen, bleek ze op wonderbaarlijke wijze te genezen. Helena stelde vast dat dit het Ware Kruis moest zijn.

Het Kruis van Christus, keizer Constantijn en sint-Helena (Vassili Sazonov 1789-1870)