Tijdens mijn zoektocht naar het werk van Piet Clijsen heb ik behoorlijk veel contact met mensen die ik niet ken, maar, regelmatig, langzamerhand beter leer kennen; zonder elkaar te ontmoeten trouwens. Caspar Dingjan is zo iemand. Hij heeft een bijzondere hobby, want maakt zogenaamde collages van vooral kerken met allerlei religieuze kunst. Op deze website heb ik al meerdere malen gebruik gemaakt van zijn werk, zoals foto’s. Omdat hij nogal creatief en productief is verwijs ik waar mogelijk naar zijn collages, simpelweg omdat ze erg de moeite waard zijn.

 

Die Caspar stuurde me kortgeleden een foto met allerlei informatiemateriaal met betrekking tot een raam van Piet Clijsen, dat hij had ontdekt in de Heilige Bernarduskerk in Made.

Met dank aan Caspar Dingjan.

 

 

De Heilige Bernarduskerk, toegewijd aan de heilige Bernardus van Clervaux, is in 1870 in gebruik genomen. Bernardus van Clervaux was de belangrijkste promotor van de hervormende kloosterorde van de cisterciënzers.

Volgens de overlevering is de H. Maagd met haar kind aan Bernardus verschenen. Waarschijnlijk gingen veel mensen om die reden op bedevaart naar de kerk om te bidden voor zijn hulp voor het oplossen van allerlei kwalen en problemen.

Voor de oorlog werd er een nieuw portaal aangebouwd. Voor het 50 jarig priesterfeest van de toenmalige pastoor/deken van den Hout werd in 1952, zoals gewoonte in die tijd, veel geld en anderszins ingezameld. Met dat geld realiseerde hij een lang gekoesterde wens en koos er waarschijnlijk voor om het voorportaal te verfraaien met een zogenaamd frontraam, ontworpen en gemaakt door Piet Clijsen.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Op het raam zijn een kleurrijke afbeelding te zien en middenin, dwars over het raam: Popule Meus.

‘Popule meus’ is een deel van de woorden die Christus sprak aan het kruis: ‘Popule meus, quid feci tibi?’. Ze betekenen zoveel als: ‘Mijn volk, wat heb ik u aangedaan.’

Op Goede Vrijdag wordt, tijdens een specifieke viering, aan deze situatie herinnerd.