Na ons indrukwekkende bezoek aan de kerken in Bergen op Zoom (2014) was er nog voldoende tijd voor een bezoek aan de H. Cornelius in Welberg, gemeente Steenbergen. Een telefoontje van Marie Anne naar een beheerder-met-sleutel zorgde ervoor dat de deuren zich openden. Zo dichtbij Tilburg, desondanks was ik er nog nooit geweest; wist zelfs niet van het bestaan van de ramen.

Ons bezoek was goed gepland want het kerkbestuur was al een tijdje bezig het gebouw te verkopen. De sleutelbeheerder, tevens één van de toenmalige bemiddelaars, kon alleen uitleggen dat de ramen de nieuwe bestemming van het gebouw, woningen, waarschijnlijk zouden overleven.

Inmiddels is het oktober 2021 en is de kerk niet verbouwd tot woningen. Rens Swart, orgelbouwer, is namelijk de enige bewoner. Er is veel veranderd, maar toch ook weer niet; een kerk is een heel groot gebouw en veranderingen daarin hebben tijd nodig.

H. Cornelius

Tijdens ons eerste bezoek werden we enigszins overvallen door de sombere donkerte van de kerk, op die dag vooral veroorzaakt door het gebrek aan verhelderend zonlicht. Daarnaast zijn de ramen in de loop van de tijd vervuild waardoor ze steeds minder licht doorlaten; schoonmaken is geen sinecure.

De foto’s gemaakt in 2014 worden geplaatst met daarbij de verwijzing naar het prachtige werk van Caspar Dingjan over de H. Cornelius in Steenbergen met veel informatie en prachtige foto’s.