Dit raam werd namens de bevolking van Tilburg aangeboden ter huldiging van de bestrijders van de pokkenepidemie in mei 1951.

Een actuele variant is in 2021 gebruikt om aandacht te geven aan de bestrijding van corona. Met het zogenaamde Dankraam wilde de bevolking laten zien hoe Tilburg de corona-pandemie is doorgekomen.

Linken: Paleis-Raadhuis, Gedenkraam burgemeester van de Mortel, Gedenkraam pokkenepidemie, Medaillons,

Corona en Piet Clijsen

 

Feitelijk bestaat het raam uit 9 delen:

Bovenste paneel: De ridder (waakzaamheid) én de zorg (geneeskundige dienst) verslaan het pokkenmonster. Op de achtergrond daarvan en zijkant: het wapen van Tilburg en het Paleis Raadhuis, symbool voor het bestuur van de stad én twee belangrijke Tilburgse kerken, die symbool staan voor het geloof van alle mensen. De kerken zijn de Heuvelse kerk (links, met op de voorgrond de toen nog bestaande Oude Linde)  en de Heikese Kerk. Daarboven een tekst uit het boek Job:

        “Was uw godvrezendheid niet uw vertrouwen”

 

 

 

 

In het middelste paneel, centraal in het raam, zit Job als symbool voor alle mensen die tot het uiterste op de proef gesteld worden; in dit geval door de pokkenepidemie.

Links en rechts van Job zijn symbolische voorstellingen te zien van ‘eendracht’ en ‘naastenliefde’.

Onderste paneel: in het midden het bannier met de tekst die de dankbaarheid van de Tilburgse bevolking beschrijft:

“De bevolking van Tilburg aan de bestrijders der pokkenepidemie, Mei 1951”

Onderste paneel links en rechts: hier is te zien hoe de bestrijding plaatsvond. Iedereen werd gevaccineerd en de stad werd afgesloten: niemand kwam erin of eruit. Eind mei was de epidemie onder controle.