Ik heb altijd geweten, ook toen ik er nog vakantiewerk deed, dat er ergens in de gebouwen op het terrein, ramen stonden. Desondanks heb ik geen enkele herinnering ze ooit te hebben gezien. Gelukkig is dat met de hulp van Broeder Bernardus, Abt van Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, ruimschoots goedgemaakt.

In twee gebouwen staan in totaal drie ramen van Piet Clijsen. Allereerst is er het Poortgebouw, met daarin twee ramen, nog steeds een doorgang die moet worden gepasseerd om bij het hoofdgebouw te komen. In de hal daarvan staat het derde raam.

De ramen (1931) in het Poortgebouw zijn een schenking van de Tilburgse bevolking aan de paters bij het 50 jarig bestaan van de abdij (1881-1931).

Als bezoekers, nadat ze het hoofdgebouw zijn binnengegaan, omkijken zien ze de prachtige, kleurrijke voorstelling van een rozetraam dat boven de voordeur is geplaatst (1947). Dit raam is geschonken door de Nederlandse Oblaten van Franciscus van Sales die in het Ave Maria Missiehuis in Tilburg waren gevestigd.

Ga naar Verhalen en klik: Ramen Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, voor een uitleg over de betekenis van de ramen. In ‘Meer ramen van Piet Clijsen in de abdij?’, wordt uitgelegd of het waarschijnlijk is dat Piet Clijsen nog meer ramen heeft gemaakt voor de abdij.

“De tekst over de abdij is uitstekend en staat er mooi op. Proficiat!”

Broeder Bernardus, abt