Een zoektocht naar zoveel mogelijk werk van Piet Clijsen is vooral een kwestie van veel tijd, logisch nadenken, creativiteit, doortastendheid, geen gêne om volkomen vreemde mensen te benaderen met de meest vreemde vragen én volhouden. Een in eerste instantie afwijzende reactie is vaak niet zo bedoeld; angst om aan iets ongewis te beginnen lijkt zwaarwegender.

Soms moet je echter gewoon geluk hebben.

Al heel lang ben ik bezig om ramen op te sporen in Noord-Amerika (USA en Canada). Heb daarvoor allerlei personen direct of indirect benaderd en met meer of minder succes.

Op een goede dag kom ik een artikel tegen van father Rob Carbanneau, historicus en als zodanig verbonden aan de Historical Archives van de organisatie van de passionisten, waarvoor Piet Clijsen in meerdere kerken/kloosters ramen heeft ontworpen en gemaakt.

Op mijn vragen voor hulp reageerde hij positief. Twee dagen na mijn mail zou hij een bezoek brengen aan het archief van de organisatie in New York. Als ik zou zorgen voor de broodnodige informatie over wat ik zocht, zou hij proberen die te vinden in het archief. Alhoewel hij erg tevreden was over alles wat ik had aangeleverd bleef zijn zoektocht zonder resultaat.

Radulphus college, Curaçao

 

 

 

 

Enige tijd later stuurde hij een foto van twee ramen met de vraag of het mogelijk was dat deze waren gemaakt door Piet Clijsen. Ik herinnerde mij twee ramen die in het Radulphus College op Curaçao gestaan hadden met dezelfde sfeer als deze twee. Een uitgebreide vergelijking van de Radulphusramen met die uit Amerika leidde tot de voorzichtige conclusie, dat het zeer wel mogelijk was dat de maker van de 4 ramen dezelfde kunstenaar was, namelijk Piet Clijsen.

USA-raam 1
USA-raam 2

 

In die zelfde periode was ik bezig met het opzetten van de pagina over de Dyonisiuskerk in Putte-Kappelen (België). Tijdens het verzamelen en ordenen van het fotomateriaal daarvoor viel me plots op dat een raam met een engel daarop, eruit zag als de engel op een van de ramen die Rob Carbanneau had toegestuurd. Toen de twee foto’s naast elkaar lagen (zie hieronder) was er geen twijfel meer mogelijk: de vleugels waren nagenoeg identiek. De conclusie kon niet anders zijn dan dat de maker dezelfde was: Piet Clijsen.

 

Dyonisiuskerk, Putte-Kapellen (B)

Wellicht leidt deze ontdekking ertoe dat meer ramen worden ontdekt. Ook geluk heb je nodig voor een zoektocht.