Begin september 2021 ontving ik de volgende mail van Tom:

Hoi Leo,

Door een artikel in een Nijmeegs buurtblad over activiteiten van een vriend van mij, die veel schrijft over stedelijke ontwikkelingen, architectuur etc.: Deze stad ziet er voortreffelijk uit.

en:

Op een onlangs verschenen site, getiteld “Kerkramen tussen Maas en Waal”, worden alle kerken in dat gebied getoond, met speciale aandacht voor de ramen erin, de glazeniers en de architecten. Daar blijkt dat vader ook in Balgoy in1942 ramen heeft geplaatst. Misschien kwamen daar die grote zuurkoolpotten die tijdens de oorlog in de kelder stonden (als honorarium) vandaan. 

Groeten, Tom

Nieuwsgierig opende ik de site en realiseerde me direct de relatie met de website over het werk van Piet Clijsen. De ene pagina nog prachtiger dan de andere door de professionele foto’s van indrukwekkend glas-in-lood, informatieve tekst over kerken, kunstenaars en architecten én alles zeer gebruikersvriendelijk geordend en vormgegeven. Al snel vond ik de pagina’s over de St. Johannes de Doperkerk en kunstenaar Piet Clijsen: een echte ontdekking omdat ik al zijn archiefmateriaal redelijk goed ken en zeker nooit iets had gezien of gelezen over ramen in de kerk van Balgoij.

Een mail naar Jo Bormans, de maker van de site en foto’s, zorgde er al snel voor dat ik het hele verhaal over de ramen ‘.. tussen Maas en Waal..’ leerde kennen.

De Historische Vereniging TWEESTROMENLAND was bezig met de voorbereiding van een speciaal programma over dit onderwerp voor de Monumentendag 2021 in de regio. Daarvoor werd een overzichtelijke brochure samengesteld: Kerkramen in de gemeente Wijchen, die centraal stond in het programma.

De ontdekking van de ramen was belangrijk én opwindend nieuws voor ons. Dat er binnen enkele maanden ook een indrukwekkende folder daarover beschikbaar is een hele grote Bonus.

Lees meer over de St. Johannes de Doperkerk in Balgoij.