pietclijsen1311

klein2scherp

Bijna elke professionele website gebruikt een logo. Een belangrijk middel om de herkenbaarheid te vergroten. Uit mijn professionele verleden weet ik nog dat je als bedrijf daarvoor vaak diep in de buidel moest tasten: herkenbaarheid moet wat kosten, leek het motto.

Voor deze site wordt ook een logo gebruikt. Bedrijfsmatig totaal onbelangrijk want deze site heeft niets met een bedrijf te maken. Wel speelt er iets anders.

Piet Clijsen was een gerenommeerd kunstenaar. Is het mogelijk om typische kenmerken van zijn werk te vatten in een soort van logo, vroeg ik me af?

Wat zijn dan die kenmerken?

Voor kenners zullen er heel veel zijn maar voor mij zijn dat er feitelijk drie:

  • Kleuren, soms zelfs hele felle, zijn onontbeerlijk voor de geschetste context;
  • Vormen van voorwerpen en personen zijn robuust getekend: ruw, stevig aangezet;
  • Details zijn blijkbaar cruciaal voor alle geschetste taferelen.

Vervolgens heb ik een detail gekozen uit zijn werk om deze kenmerken te symboliseren. Zoeken daarnaar was niet nodig omdat het bewuste tafereel al mijn aandacht had sinds ik het voor het eerst zag in het raam dat in het Sint Odulphuslyceum in Tilburg staat.

Mijn logo was erg goedkoop, want lag voor het grijpen – wie het wil zien ziet het – was door de kunstenaar zelf gemaakt én een schoolvoorbeeld voor herkenbaarheid.

Na de keuze voor het logo ontdekte ik nóg een voordeel: feitelijk had ik nu een prima bij hem passend kleurenpalet beschikbaar voor de ontwikkeling van de site op basis van een door hem gekozen dus samenhangend kleurenpatroon.

Middendeel St. Odulphuslyceum, Tilburg