pietclijsen1311

klein2scherp

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Maar ‘all is well that ends well’ zeggen de slimme Engelsen ons voor.

We wisten dat er ramen stonden in St. Sebastian church in Kingwood, West Virginia. Om contact te maken zochten we met Google de website van de kerk. Helaas kregen we een indrukwekkende foutmelding:

“Your access to this site has been limited by the site ownerYour access to this service has been limited. (HTTP response code 503). If you think you have been blocked in error, contact the owner of this site for assistance.”

Na diverse andere pogingen kwamen we op het lumineuze idee om het gemeentehuis te contacten en te vragen ons te helpen. Gemeentehuis en kerk hadden blijkbaar nauwe banden. Na verzending van onze mail kwam er binnen 10 minuten een reactie van Marta Lynne, medewerkster van de kerk.

Al snel bleek dat het klikte met Marta: ze begreep onze vraag, vooral die naar foto’s en voelde blijkbaar mee. Zo heeft ze ervoor gezorgd dat we tot drie keer toe nieuwe foto’s kregen. Hoewel ze steeds beter werden waren ze uiteindelijk toch niet goed genoeg. Omdat het zo goed klikte, konden we zelfs na die drie pogingen uitleggen dat we dit contact toch wel graag wilden gebruiken om goede foto’s te krijgen en de lieverd begreep ook dat; ze stelde voor ons in contact te brengen met een professionele fotograaf uit de buurt. Dat zou wel geld kosten onderhandelde ze alvast.

Voor we konden reageren kwam het bericht dat Rod Stanton, professioneel fotograaf, de kerk had bezocht, onder de indruk was geraakt van de ramen én een groot aantal foto’s had gemaakt. Volgens Marta vroeg Rod slechts 100 dollar.

In een mail aan Rod hebben we uitgelegd wat we aan het doen waren en dat het onmogelijk zou zijn voor ons om geld te betalen voor foto’s aangezien we nog vele kerken hadden te gaan. De reactie van Rod kwam per omgaande en was ontwapenend: “I would love to donate them. His artistic work is amazing. I’m so glad to be a part.”

In een latere mail: “I am honored to donate your fathers awesome work.”

Een dag later ontvingen we 78 prachtige foto’s. Hij had alle ramen gefotografeerd: 10 in de lange muren van de kerk, 2 in de kapel, 2 in het koor, 1 in de sacristi en 1 bij de ingang van de kerk.

Al klikkend door het bestand kregen we een steeds beter beeld van de kerk en de prominente rol daarin van de ramen. Zelfs Piet Clijsen had dit nooit gezien. Zeer waarschijnlijk had hij geen idee waar zijn werk terecht was gekomen.

De foto’s zijn met grote vakkundigheid gemaakt, zowel overzichtsfoto’s als sprekende details. Duidelijk is dat Rod Stanton de mogelijkheden van zijn camera weet te gebruiken. Voor ons is nog belangrijker dat de foto’s laten zien dat hij oog heeft voor deze kunst. De keuze voor beelden is opvallend en getuigen niet alleen van een kunstzinnig oog maar ook van zijn gevoel over wat hij zag. Zijn eerdere opmerking: “His artistic work is amazing”, was geen formaliteit, hij had echt genoten.

St. Sebastiaan