pietclijsen1311

klein2scherp

 

Voor onze jaarlijkse samenkomst nodigde mater familias Marie Anne (Vermeer) in 2014 alle broers en zussen met hun partners uit voor een speciale ontmoeting in Bergen op Zoom. In die plaats staan drie gebouwen – voormalige kerk nu theater De Maagd, Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk, St. Gertrudiskerk – met daarin ramen gemaakt door vader. Voor een warm familiegevoel had ze ervoor gekozen om al die ramen samen te bekijken. Het was in alle opzichten een enorm succes.

Ik zag de ramen voor de eerste keer en was overweldigd door de kleuren, afmetingen, voorstellingen en wat al niet. Bovendien realiseerde ik me dat hij die ramen al had gemaakt toen hij nog maar 26, 27 jaar oud was.

Weer thuis bedacht ik me dat het wel heel bijzonder was om de kinderen en kleinkinderen mijn vader te laten kennen door het werk dat hij had gemaakt. Aangezien we toen nog in Frankrijk woonden en de kleinkinderen nog erg klein waren moesten we die plannen even uitstellen.

In 2018 kwam het er eindelijk van. De kleintjes leken inmiddels groot genoeg en dus besloten we in september van dat jaar met het gezin naar Bergen op Zoom af te reizen. De ontvangst was overal geweldig, net als de lunch trouwens. De kinderen keken hun ogen uit en waren vooral erg geïnteresseerd in de ramen in De Maagd; sprekende kleuren, indrukwekkende afmetingen én de voelbare nabijheid deden hun werk. Met deze ervaring in het achterhoofd werd het jaar daarop de zogenaamde ‘neven-en nichten’-dag volgens ditzelfde plan georganiseerd en ook dat werd een enorm succes.

Veel van het werk van vader staat in kerken ver weg en kunnen we dus niet zomaar bezoeken. Bovendien realiseerde ik me dat zelfs vader veel van zijn ramen nooit in hun geheel heeft gezien. Daarom besloot ik alles te doen om te proberen actuele foto’s te verzamelen en daarmee een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van zijn werk. Aangezien we in 2010 alle werk- en schetstekeningen en wat dies meer zij aan het Regionaal Archief in Tilburg hadden geschonken besloot ik daar te beginnen.

Leo Clijsen, IJmuiden, oktober 2020